Fiets Mee projecten 2025
Project van Vrienden van Brazilië.
Aanschaf van de nieuwe collectie boeken voor de bibliotheek van de São João Paulo II-school.
Aankoop nieuwe literaire boeken voor de schoolbibliotheek, met name voor behoeftige studenten en houders van studiebeurzen. Lezen is een fundamenteel instrument voor de academische en menselijke ontwikkeling. Een goed uitgeruste bibliotheek maakt breder en betekenisvoller leren mogelijk.
Lezen tijdens de kindertijd speelt een fundamentele rol in de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Toch hebben veel van hen geen toegang tot kwaliteitsboeken, vooral niet in achtergestelde gemeenschappen. Daarom is een bibliotheek die zich richt op kinderen essentieel om gelijke kansen op leren en burgerschapsontwikkeling te garanderen.
Een kinderbibliotheek stimuleert niet alleen de leeslust al op jonge leeftijd, maar levert ook een directe bijdrage aan de schoolprestaties, de uitbreiding van de woordenschat en de ontwikkeling van kritisch denkvermogen en creativiteit. Het is ook een ruimte voor sociale inclusie, waar kinderen met verschillende achtergronden in aanraking kunnen komen met verhalen waarin waarde wordt gehecht aan culturele diversiteit en waarden als empathie en respect worden bevorderd.
De aanwezigheid van een speelse en gastvrije omgeving stimuleert het ontdekken van nieuwe werelden door middel van boeken, waardoor leren leuk en zinvol wordt. Daarnaast helpen activiteiten zoals verhalen vertellen, schrijfworkshops en leesclubs bij het ontwikkelen van communicatie- en expressievaardigheden, waardoor kinderen worden voorbereid op toekomstige uitdagingen.
Daarom is het opzetten en onderhouden van een kinderbibliotheek een essentiële investering in de vorming van kritische lezers en bewuste burgers, waarmee de toegang tot kennis en maatschappelijke transformatie via lezen wordt bevorderd.
Via het programma Aanschaf van de nieuwe collectie boeken draagt Vrienden van Brazilië bij
aan het realiseren van de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) van de Verenigde Naties:
- Geen armoede … Het beëindigen van armoede in al zijn vormen en overal ter wereld.
- Hoogwaardig onderwijs … Het zekerstellen van inclusief en rechtvaardig, kwalitatief hoogwaardig onderwijs en het bevorderen van levenslange leermogelijkheden voor iedereen.
- Goede werkgelegenheid en economische groei… Het bevorderen van duurzame, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen
- Ongelijkheid verminderen… Het verminderen van de ongelijkheid binnen en tussen landen.
- Vrede en gerechtigheid… Het stimuleren van vreedzame en inclusieve samenlevingen voor duurzame ontwikkeling, het verschaffen van toegang tot gerechtigheid voor iedereen en het creëren van effectieve, verantwoordelijke en inclusieve instellingen op alle niveaus.
Project van HoPe. HoPe staat voor Holanda-Peru.
Productie ecologische groentes binnen scholen voor basis- en middelbaar
onderwijs in de hooglanden van Peru.
De ondervoeding van kinderen in de regio Cusco is echter nog altijd erg hoog. Voor heel de Regio (departement) Cusco, ligt het percentage ondervoeding bij kinderen op 14%, in de bergdorpen lijdt meer dan 43% van de kinderen aan een vorm van ondervoeding of bloedarmoede (2024).
Via het overheidsprogramma Programa Nacional de Alimentación Escolar Comunitaria Wasi Mikuna ontvangen scholen in de rurale gebieden ‘droge’ producten zoals rijst, bonen, suiker, meel, quinua e.a. De ouders vullen de levensmiddelen aan met producten die zij zelf verbouwen, in de hooglanden zijn dat met name (en vaak uitsluitend) aardappelen. Op school wordt door de ouders per toerbeurt een lunch voor de kinderen bereid.
HoPe is in een aantal scholen gestart met het verbouwen van groentes voor de schoollunch. Op deze wijze produceren leerlingen en leerkrachten verse groentes voor de eigen lunch. Omdat de meeste families ondertussen via Stichting HoPe thuis over een groentekas beschikken kunnen de kinderen de opgedane kennis ook thuis in de praktijk brengen. Tegelijkertijd is het verbouwen van groentes een pedagogische activiteit die in verschillende vakken aan bod komt. De ouders van de leerlingen worden ook sterk betrokken bij de bouw van de kassen en het telen van de groentes op school.
Via het programma voor voedselzekerheid draagt HoPe bij aan het realiseren van de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) van de Verenigde Naties:
- Geen armoede … Het beëindigen van armoede in al zijn vormen en overal ter wereld.
- Geen honger … Het uitbannen van honger, het realiseren van voedselzekerheid en verbeterde voeding en het bevorderen van duurzame landbouw.
- Goede gezondheid … Het waarborgen van gezond levens en het bevorderen van welzijn voor iedereen en alle leeftijden.
- Goede werkgelegenheid en economische groei… Het bevorderen van duurzame, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen.
- Ongelijkheid verminderen… Het verminderen van de ongelijkheid binnen en tussen landen.
Project Angelique van Zeeland
in concept.
Fiets Mee Projecten 2024
Stichting HoPe Holanda Peru.
Projectondersteuning voedselzekerheid
Kort:
In samenwerking met HoPe (technische ondersteuning) worden kassen en zaaigoed gekocht voor de families in inheemse berggemeenschappen in de regio Cusco Peru. Dit allemaal ter ondersteuning van voedselzekerheid, gezond eten en financiële zekerheid van de families na de Corona crisis
Uitgebreide 0mschrijving:
Stichting HoPe heeft in 2020 en noodprogramma voor voedselzekerheid opgezet. Vanwege de coronapandemie sloot de Peruaanse overheid hermetische de grenzen waardoor er geen toerist het land meer binnen kwam. Door het wegvallen van het toerisme verloren duizenden families in de regio Cusco de voornaamste, en vaak zelfs de enige bron van inkomsten.
Meer dan vijfhonderd families in inheemse berggemeenschappen, allen gelegen rond de vierduizend meter hoog in het Andesgebergte, namen deel aan het programma van Stichting HoPe waarin zij leerden om in zelfgebouwde kassen groentes te telen. Daar waar het gure klimaat het enigszins toeliet werden ook groentetuintjes aangelegd. Voor de bewoners van de berggemeenschappen was én is het programma voor voedselzekerheid van HoPe de enige bron van waaruit de families verse groentes op het bord konden en kunnen krijgen.
Na de pandemie nam het aantal families dat deelnam aan het programma licht af, reden was dat een aantal families die vanwege de crisis terug was gekeerd naar hun geboortedorp, na de pandemie weer terugtrok naar de steden waarin zij voor de pandemie werkzaam waren.
De families die wel doorgingen binnen het project verbouwen nu voldoende groentes voor hun eigen behoefte, een aantal families produceert zelfs zo veel dat zij een gedeelte op de markt in de lagergelegen dorpen verkoopt.
De groentes die binnen het programma verbouwd worden zijn geheel ecologische, er worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Er is in de lagergelegen gebieden dan ook zeker een grote vraag naar de ecologische groentes uit de hooglanden.
Doel was om het noodprogramma in 2024 geheel af te bouwen, de praktijk heeft echter geleerd dat dat te snel was. Een aantal families die niet vanaf het begin hebben meegedaan hebben in de praktijk de resultaten bij andere families gezien en hebben in een later stadium aangeven toch ook graag met het programma mee te willen doen.
Andere families hebben gewoon iets meer tijd nodig om zich het hele proces eigen te maken. Vandaar dat HoPe besloten heeft om het programma tot eind 2024 voort te zeten en ook families die zich later hebben aangemeld de kans te geven alsnog mee te doen. Voor 2024 heeft HoPe nog aan 35 families toegezegd hen te ondersteunen in de bouw van hun groentekas. Het betreft allen families die hebben laten zien hun groentetuin in de open lucht (onder een beschermnet) goed te verzorgen. De productie van groentes in een kas gaat echter driemaal sneller waardoor ook deze families ondersteuning hebben gevraagd in de bouw van hun kas. De bewoners bouwen zelf de fundering en de muren van de kas, HoPe ondersteunt met het dak, technische begeleiding en het eerste zaaigoed.
Uit gegevens van het Ministerie van Gezondheid blijkt het aantal gevallen van anemie
(bloedarmoede) in de deelnemende dorpsgemeenschappen sinds de aanvang van het
programma gedaald is.
Via het programma voor voedselzekerheid draagt HoPe bij aan het realiseren van de
volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) van de Verenigde Naties:
1. Geen armoede … Het beëindigen van armoede in al zijn vormen en overal ter wereld.
2. Geen honger … Het uitbannen van honger, het realiseren van voedselzekerheid en
verbeterde voeding en het bevorderen van duurzame landbouw.
3. Goede gezondheid … Het waarborgen van gezond levens en het bevorderen van welzijn voor iedereen en alle leeftijden.
Stichting HoPe Holanda Peru.
Projectondersteuning voedselzekerheid
Feedback
Op 26 oktober jongstleden heeft Stichting HoPe een prachtige donatie, groot tweeduizend euro, via uw actie Fiets Mee 2024, mogen ontvangen.
Via deze wil ik MOV Zeeland heel hartelijk danken voor deze grote bijdrage aan de projecten van Stichting HoPe in Peru.
Met u is overeengekomen om uw bijdrage te gebruiken voor de bouw van groentekassen voor families in inheemse gemeenschappen, gelegen rond de vierduizend meter hoogte in het Peruaanse Andesgebergte.
Ondertussen hebben mijn collega’s in het veld, samen met de bewoners van de bergdorpen, de 35 geplande groentekassen gebouwd en worden er volop groentes verbouwd.
De laatste kassen zijn in december opgeleverd en zijn nog maar net in gebruik genomen.
Anderen zijn al enige tijd in gebruik en produceren al volop groentes.
Zoals aangegeven in de aanvraag, is het project gefinancierd door MOV Zeeland, Stichting Wilde Ganzen en Stichting HoPe Nederland.
Via deze wil ik MOV Zeeland nogmaals hartelijk danken voor uw grote bijdrage aan dit belangrijke programma.
Met vriendelijke groet,
Walter Meekes
Stichting HoPe Holanda Peru
Fundação Luterana de Diaconia – FLD Angelique van Zeeland
KLIMAAT ACTIE EN WEDEROPBOUW VAN SOLIDAIRE ECONOMIE IN RIO GRANDE DO SUL, BRAZILIË
Kort:
In samenwerking met FLD worden materialen, klein gereedschap en kleine apparatuur/machines gekocht voor wederopbouw van 12 solidaire economie groepen in São Leopoldo (Brazilië) die alles kwijt zijn geraakt na de enorme overstromingen en geen inkomen meer hebben.
SAMENVATTING
Dit project beoogt klimaat actie en wederopbouw van de solidaire economie groepen in São Leopoldo, die getroffen zijn door de enorme overstromingen in mei 2024. Twaalf solidaire economie groepen, die deel uitmaken van het netwerk AESOL zijn zwaar getroffen. Van vele vrouwen van de solidaire economie en hun families hebben de huizen ruim een maand onder water gestaan, evenals de werkplekken en gezamenlijke winkel.
Ze zijn alles kwijt, gereedschap, machines en meubels die ze nodig hebben voor het produceren en verkopen van hun producten om zo een inkomen genereren en in het onderhoud van hun families kunnen voorzien. São Leopoldo is een stad gelegen op 35 km van Porto Alegre, in de zuidelijke staat Rio Grande do Sul. De solidaire economie groepen zijn werkzaam op het gebied van Naaien en Kleding; Bakkerij en Voeding; Handwerk; Recycling; en Dienstverlening.
Dit project heeft tot doel om de situatie van 182 vrouwen en 78 mannen, deelnemers aan 12 solidaire economie groepen in São Leopoldo, te verbeteren en de gemeenschappen beter voor te bereiden op de gevolgen van klimaatsveranderingen. De deelnemers zijn afkomstig uit de arme wijken van de stad São Leopoldo. Velen leven onder de armoede grens. Het werken in de solidaire economie groepen is voor velen de enige mogelijkheid om een inkomen te verwerven en zo in hun levensonderhoud en dat van hun families te kunnen voorzien.
Er zal gefietst worden voor het organiseren van bijeenkomsten van de gemeenschappen om gezamenlijk voorstellen op te zetten voor klimaat actie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden, om de veerkracht en het aanpassingsvermogen in de gemeenschap te versterken en om preventiemaatregelen te nemen, zoals vroegtijdige waarschuwing, en overheidsbeleid te beïnvloeden.
Eveneens voor de aankoop van materialen, klein gereedschap en kleine apparatuur/machines, zoals fornuis, pannen, naaimachines, garen voor de solidaire economie groepen in São Leopoldo.
Voor velen betekent dit dat zij uit de situatie van armoede komen, hun werk in de solidaire economie weer kunnen oppakken, en kans hebben om een waardig leven op te bouwen voor zichzelf en voor hun families na zwaar getroffen te zijn door de overstromingen.
Dit project zal bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, met name
Doel 1: Beëindig armoede overal en in al haar vormen;
Doel 2: Beëindig honger, bereik voedselzekerheid, verbeter de voeding,
Doel 12: Verzeker duurzame consumptie en productiepatronen
Doel 13: Neem dringend actie om klimaatveranderingen en haar impact te bestrijden.
SOCIALE EN ECONOMISCHE SITUATIE VAN DE WERKSTERS EN WERKERS IN DE SOLIDAIRE ECONOMIE IN RIO GRANDE DO SUL
Sinds begin mei 2024 zijn er enorme overstromingen in de staat Rio Grande do Sul, veroorzaakt door noodweer en zware en aanhoudende regen in het zuiden van Brazilië. Het is de grootste overstroming in de geschiedenis van Rio Grande do Sul. Verschillende grote rivieren zijn ver buiten hun oevers gelopen en hebben een record rivierpeil gehaald. De overstromingen hebben ruim 2 miljoen mensen getroffen in meer dan 460 gemeentes, meer dan 580.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten en ruim 75.000 mensen zitten in opvangcentra. Er zijn 806 gewonden, 157 doden en 88 vermisten.
De stad São Leopoldo was in tweeën gedeeld, de helft van de stad stond onder water. In São Leopoldo werden humanitaire corridors aangelegd voor reddingsteams, ambulances, hulpverleners en transport voor noodhulp met o.a. drinkwater, voedsel en medicijnen. Vele vrouwen van de solidaire economie zijn zwaar getroffen en hun huizen en coöperaties waar gezamenlijk gewerkt wordt en collectieve winkels waar gezamenlijk hun producten verkocht worden hebben ruim een maand onder water gestaan. Velen zijn nu alles kwijt en hebben op dit moment geen middelen om handwerk te maken of eten voor te bereiden.
DOELGROEP
Doelgroep: 260 deelneemsters en deelnemers aan 12 solidaire economie groepen van drie gemeenschappen in São Leopoldo.
De meerderheid van de deelnemers zijn vrouwen, de groep bestaat uit 182 vrouwen en 72 mannen. Van de 260 deelnemers, is 21% tussen de 18 en 29 jaar, 67% tussen de 30 en 59 jaar en 12% boven de 60 jaar.
De deelnemers zijn afkomstig uit de arme wijken van de stad São Leopoldo, gelegen dicht bij de rivier in risicogebieden voor overstromingen. Velen leven rond de armoede grens en zijn nu hun werkplek en gezamenlijke verkooppunt kwijt. Het werken in de solidaire economie groepen is voor velen de enige mogelijkheid om een inkomen te verwerven en zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien en dat van hun families.
DOEL
Versterken van het aanpassingsvermogen en preventieve maatregelen in de gemeenschap met betrekking tot klimaatsveranderingen en wederopbouw van het Netwerk van Solidaire Economie in São Leopoldo AESOL.
SPECIFIEKE DOELEN
Wederopbouw van 12 solidaire economie groepen in São Leopoldo, door de aankoop van materialen, klein gereedschap en kleine apparatuur/machines, zoals fornuis, pannen, naaimachine, garen, etc.
Beïnvloeden van overheidsbeleid, met name van de gemeente São Leopoldo, met betrekking tot mitigatie, adaptatie, impactvermindering en vroegtijdige waarschuwing inzake klimaatverandering.
Vrienden van Brazilië
Vorming van een klaslokaal met apparatuur voor speels lesgeven en leerontwikkeling voor voor- en vroegschoolse educatie.
Kort
In samenwerking met Vrienden van Brazilië worden apparatuur en materialen gekocht voor de ontwikkeling van kinderen met speciale behoeften zoals autisme en ADHD op school João Paulo II In São José da Tapera (Brazilië).
Uitgebreid:
Speelsheid in het onderwijs voor jonge kinderen: Begrijp het belang ervan.
In de hedendaagse tijd wordt de praktijk van het invoegen van speelsheid waargenomen in het dagelijkse schoolleven met als doel de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Het huidige werk heeft tot doel het belang van het gebruik van spel in het ontwikkelingsproces en de socialisatie van kinderen in de voorschoolse educatie te analyseren en bespreken, en te ontdekken wat de voordelen zijn van het gebruik van spelactiviteiten in pedagogische praktijken, als een methodologisch hulpmiddel dat is ingevoegd in het onderwijs-leerproces, waarbij interactie, socialisatie en cognitieve ontwikkeling van kinderen worden bevorderd.
Als we begrijpen dat onderwijs voor jonge kinderen een leerruimte vormt die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de psychomotorische, sociale, affectieve en intellectuele vaardigheden van het kind, en dat de activiteiten die in de onderwijsomgeving worden uitgevoerd de kennis van dit kind vergroten, is het duidelijk dat ze van groot belang zijn voor hun ontwikkeling. levens, omdat ze het proces van ontwikkeling en leren bevorderen in termen van taal, socialisatie, kennis van de wereld, vorm van expressie, verwerving van nieuwe kennis en waarden verworven door middel van games en educatieve spellen die aanwezig zijn in het dagelijkse leven in de klas. geboorte, die worden opgenomen in hun gezins-, school- en sociale leven.
Doel:
• nieuwsgierigheid en verbeelding stimuleren;
• helpen bij de ontwikkeling van empathie;
• het verbeteren van de ontwikkeling van aandacht en focus;
• taal en geheugen verbeteren;
• creativiteit stimuleren;
• assisteren bij de geschreven taal en de organisatie van het denken;
Volgens wetenschappers op dit gebied, helpen speelse activiteiten bij de algehele ontwikkeling van het kind en beïnvloeden ze de dimensies intelligentie, affectiviteit, motorische vaardigheden en gezelligheid. Door speelsheid kunnen kinderen concepten begrijpen, logische relaties aangaan, nieuwe percepties creëren, zich ontwikkelen en met anderen omgaan. Met andere woorden: terwijl ze empirische kennis verwerft, creëert ze ook sociale relaties, die ook noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen.
Ontwikkeling:
Twee klaslokalen voor vroegschools onderwijs die in totaal 40 kinderen bedienen, hebben beperkte leermiddelen en in dezelfde klaslokalen hebben we kinderen met speciale behoeften zoals autisme en ADHD. Met deze materialen zullen we meer waardigheid kunnen geven en met respect hierop kunnen reageren. Kinderen geven ook meer hoop aan ouders die vaak geen scholen kunnen vinden die hun kinderen willen inschrijven.
We moeten aandacht en zorg besteden aan iedereen, vooral aan degenen die zich in een kwetsbare gezondheidstoestand bevinden.
Ditzelfde materiaal zal onze leraren helpen aan deze vraag te voldoen en hun werk met succes en de liefde uit te voeren die ze altijd hebben.
Doelgroep:
Ouders, leerlingen, docenten en andere medewerkers van Escola João Paulo II.
Vrienden van Brazilië
Feedback.
Vorming van een klaslokaal met apparatuur voor speels lesgeven en leerontwikkeling voor voor- en vroegschoolse educatie.
Er zijn 48 educatieve spellen gekocht van het gedoneerde geld van MOV Zeeland.
Spelletjes maken deel uit van het universum van kinderen. Daarom is het gebruik van speelse elementen in het vroege onderwijs een manier om de aandacht van de kleintjes te trekken. Het is niet nieuw dat dit deel uitmaakt van het leerproces, maar tegenwoordig is het meer dan ooit noodzakelijk binnen scholen en gezinnen. Dit komt omdat, met zoveel technologie die de aandacht van kinderen trekt, het nodig is om creatief te zijn om ervoor te zorgen dat ze op het juiste pad blijven. En niets is beter dan plezier om dat te bereiken.